PŘIHLAS SE, KOMENTUJ, ZAPOJ SE!

PřihlásitNový účet

Jak šel čas s olomouckým zimním stadionem, část první: Plecharéna

29. května 2023 napsala Talexa Žádný komentář

V neděli 25. ledna 1948 byl v Olomouci slavnostně uveden do provozu Zimní stadion. Prvního vylepšení se dočkal už dva roky po otevření – v roce 1950 byly zhotoveny dřevěné tribuny na sezení, pod nimi zázemí, toalety a bufet. Tyto úpravy ale byly na dlouhou poslední. O nutnosti zastřešení stadionu se opakovaně hovořilo, dokonce došlo i na sliby. Podle jednoho se mělo se stavbou střechy začít v roce 1958. Nakonec na uživatele Zimního stadionu pršelo a sněžilo ještě téměř 20 let.


Zimní stadion v roce 1950 (Foto: autor neznámý)


V roce 1967 bylo kluziště konečně zastřešeno a v té době vznikla i druhá ledová plocha, která se později také dočkala střechy. V průběhu dalších roků začalo být jasné, že chátrající dřevěné tribuny už dlouho nevydrží. Uplynulo však ještě 10 let, než se stadion dočkal modernizace, která byla dokončena v roce 1980 a přinesla nové tribuny, zázemí pro diváky i sportovce a nové strojovny. Součástí rekonstrukce bylo také charakteristické plechové opláštění, díky kterému Zimní stadion později získal přezdívku Plecharéna.
 

Rekonstrukce koncem 70. let (Foto: autor neznámý)


Na začátku devadesátých let se vlastníkem stadionu stal nově vzniklý klub HC Olomouc a Zimní stadion zažil svou prozatím největší slávu v podobě zisku titulu mistra České republiky v roce 1994. Následující roky už tak slavné nebyly: po povodni v roce 1997 byla licence na extraligu prodána a v roce 1999 postihl stejný osud i licenci na 1. ligu. Na Zimním stadionu se místo hokejistů nějaký čas proháněli prodavači koberců a v malé hale jim konkurovali prodejci automobilů. Tento stav trval celé dva roky. V roce 2001 byla zakoupena licence na 2. ligu a na Zimní stadion se opět vrátili hokejisté.

O tři roky později se stadion ocitl ve dražbě. Městu se podařilo tehdy získat halu a pozemky pod ní, odkoupilo dokonce i pohledávky. Na jaře 2006 radnice splnila svůj slib a investovala do nové ledové plochy. Byly nainstalovány kompletní rozvody nového chlazení a vybetonována celá hrací plocha. Stavebních úprav se dočkaly i střídačky, trestné lavice a místa pro časoměřiče. Ledová plocha získala i nové mantinely s bezešvým plexisklem a hokejisté kvalitní led. Před sezónou 2009/2010 došlo k rekonstrukci hráčských kabin a sociálního zařízení, v létě 2010 se nových toalet dočkali diváci. Bylo také pořízeno pět set nových sedaček, které nahradily ty nejopotřebovanější. Město také investovalo do moderního turniketového systému. V létě 2011 bylo nutno opravit některá zařízení v havarijním stavu. Zrekonstruována tehdy byla kabina "A" mužstva a sociální zařízení u kabin mládeže. Další nutné opravy byly provedeny ve strojovně a pořízena byla také nová světelná tabule.

V té době se v Olomouci již hrála 1. liga (postup z baráže v roce 2003) a klub se pohyboval na předních místech prvoligové tabulky. V roce 2014 se splnilo přání všech olomouckých fanoušků a HC Olomouc si v baráži vybojoval postup do extraligy. Paradoxem je, že těsně před tímto postupem velká část olomouckých zastupitelů hovořila o nutnosti hokej v Olomouci úplně utlumit, protože si město nemůže dovolit podporovat dva vrcholové sporty. Toto přání se ale po postupu hokejistů již neopakovalo – také proto, že Sigma v té době sestoupila do nižší ligy.

Ještě v prosinci 2014 tehdejší náměstek primátora řekl, že je třeba na Zimním stadionu opravit střechu a zateplit zdi. Tyto práce podle něj město chtělo stihnout do konce roku 2017. Nic z toho ale realizováno nebylo. Jen v letech 2015 a 2016 bylo na stadionu vyměněno větší množství sedaček a opraveny sprchy a toalety v zázemí rolbařů. V roce 2019 byl zakoupen nový hlavní kompresor a v následujícím roce bylo nutno na Zimním stadionu vyměnit osvětlení. V létě 2021 potom konečně proběhla rekonstrukce celé střechy. Poslední investicí do nutného modernějšího vybavení byla výměna 16 let starých mantinelů za nové v červenci 2022. Elastické mantinely byly licenční podmínkou Českého Svazu ledního hokeje. Docela dlouho v Olomouci také chybí druhá ledová plocha, původní malá hala je nepoužitelná. Tento stav je omezující, olomoucká mládež (a nejen ona) další ledovou plochu zoufale postrádá.

Olomoucký Zimní stadion má docela smůlu. Kdykoliv bylo třeba přistoupit k nějaké rekonstrukci, trvalo to velmi dlouho. Naslibováno toho bylo hodně, ale málokdy došlo k realizaci jakékoliv modernizace bezprostředně po vyřčení slibů. V posledních letech se většinou opravuje či rekonstruuje až ve chvíli, kdy je to nevyhnutelné.
 

Pokračování: Jak šel čas s olomouckým zimním stadionem, část druhá: Ledová kostka, Haná aréna
 

Zimní stadion dnes (Foto: ŠJů Wikimedia Commons)

Zatím žádný komentář. Buď první!