PŘIHLAS SE, KOMENTUJ, ZAPOJ SE!

PřihlásitNový účet

Mora - věčný outsider? Část druhá: Mora v deníku Sport

6. ledna 2023 napsala Talexa 4 komentáře

Tento článek jsem měla už hotový, když na webu HC Olomouc vyšel rozhovor s generálním managerem Erikem Fürstem, kde mimo jiné řekl:

„Není mi jedno, že před každým kolem extraligy vychází na - dá se říct oficiálním webu českého hokeje - článek o tom, jak zákonitě musíme prohrát. Jejich autor je sportovní analfabet. Každý rok nás posílá do baráže a nyní vykládá, že naše třetí místo je náhoda a omyl, že jsme v půlce soutěže na třetím místě díky zbloudilé střele z dálky. Jinak si ale nemyslím, že by kromě tohoto člověka k nám takto přistupovala jakákoli jiná média. Je mi ale líto, že hokej.cz zaměstnává takovéto nazdárky.“

V uvedené citaci mě zaujala věta: „Jinak si nemyslím, že by nám takto přistupovala jakákoliv jiná média.“

Po krátkém přemýšlení jsem původní článek „hodila do koše“ a začala psát nový. V něm chci zjistit, jestli o HC Olomouc informují novináři skutečně objektivně. Ano, budu se soustředit jen na noviny, třebaže pod pojem „média“ se toho vejde víc. Já si dala za úkol prověřit v denním tisku jen informace o zápasech – abych to zvládla prozkoumat v krátkém čase.

Novin vychází velké množství, ale ne každé píší podrobně o sportu, respektive o Tipsport extralize ledního hokeje. Když jsem se probírala různými deníky a přemýšlela, které si mám pro svůj záměr vybrat, nemohla jsem se rozhodnout. Prozkoumat je všechny by bylo časově nesmírně náročné. A třebaže to nebylo v původním plánu, jako nejzajímavější objekt ke zkoumání mi nakonec zůstal deník Sport. Přece jen píše o hokeji pravidelně, takže pro mé potřeby vyhovoval nejvíc. Abych si stanovila nějaký rámec, zvolila jsem jen tříměsíční období – září, říjen a listopad 2022. Protože jinak bych mohla průběžně bádat celou hokejovou sezónu a konec by byl v nedohlednu.

Ve Sportu bylo 16. září 2022 uvedeno, že „Velká čtyřka chystá mazec“. Do ní redaktoři nominovali Spartu, Pardubice, Třinec a Kometu. Přičemž titul mají získat Pardubice, druhá bude Sparta, třetí Třinec. Dále se prý o medailové pozice hlásí obměněný Litvínov, Vítkovice, Hradec Králové jako loňský vítěz základní části a Liberec. O zbývajících 6 klubech ani zmínka.

Ve stejný den se odehrálo 1. kolo TELH, ale naše vítězství v Plzni evidentně nikoho ze Sportu nezajímalo. Pět zápasů se dočkalo kratších či delších (Sparta a Kladno) článků, ale o Moře ani písmenko. Je tam maličký článek, který má titulek „Sedlák dojal otce“, kde jsem se dočetla, že …“Návrat z Finska sice ozdobil brankou, ale Západočeši už další nepřidali, a nakonec podlehli Olomouci 1:2.“  Půl věty o našem vítězství v Plzni.

Ve druhém kole jsme porazili Mladou Boleslav; k tomuto zápasu není ve Sportu nic, pokud nepočítám sloupek na okraji stránky (se statistickými údaji k zápasu). Zato zápas Pardubice-Třinec má článek na 2 strany, utkání Sparta-Litvínov na 1 stránku a stejně tak zápas Českých Budějovic s Třincem.

Třetí kolo nám přineslo jednoznačné vítězství nad Spartou (4:0) a článek ve Sportu měl titulek „Stačil magický zlom…“, což se týkalo Sparty. Nemohl být titulek třeba „Konrád vynuloval Spartu“? Plus na vedlejší straně je rozhovor s hráčem Sparty (D. Kaše), který je delší než ten o našem vítězství nad Spartou.

Čtvrtý zápas byl odložen a dohrával se až 15. listopadu. Den poté ve Sportu měla dvě stránky Sparta (o změně trenérů) a náš zápas dokonce půl stránky. Asi proto, že se tehdy žádný jiný zápas nehrál.

Páté kolo jsme prohráli doma s Pardubicemi 1:2 a o zápase zase ani slovo (sloupeček na okraji stránky nepočítám). Zato jsme si mohli přečíst dlouhý rozhovor s pardubickým brankářem Dominikem Frodlem s lehce nabubřelým titulkem „Vítězit! Se mnou v brance“.

Šesté utkání jsme odehráli v Českých Budějovicích (1:2P) – zápas si vysloužil jen desetiřádkový článeček s názvem „Konrád zadřel Motor“. Zato střetnutí Pardubic se Spartou bylo popsáno na 2 stranách.

V sedmém kole jsme doma hostili Vítkovice, zápas měl grády (8 gólů ze hry) a rozhodlo se až v desáté sérii nájezdů. Ani takový zápas nestál redaktorům Sportu za pozornost – pokud nepočítám maličký článek v rubrice „Střípky z extraligy“. Ovšem zápasu Pardubic s Českými Budějovicemi byly věnovány stránky dvě.

V osmém utkání nás porazil Liberec 6:2, ale ani tento zápas nedostal prostor – třeba že by vyzvedli vítězství Liberce. Opět to odbyli článečkem ve „Střípkách z extraligy“.

Deváté kolo v Kladně nám přineslo vítězství 3:0, ovšem článek má titulek „Jágra vytočil Švrčkův atak na Plekance“ a celý text se točí kolem vyhrocených situací v zápase. Až na konci článku najdete větu: „Hanáci podali perfektní výkon, založený na výborné defenzivě a důstojné finální fázi.“

Desáté kolo (HK:OL – 0:3) nám konečně přineslo článek na ¾ stránky s titulkem: „Senzace! Haná na špici.“ (Tehdy jsme se ocitli na prvním místě v tabulce.) Ale zápas Kladno versus Sparta měl opět článek na 2 stránky.

V jedenáctém utkání jsme podlehli Kometě 2:3 a článek s titulkem „Kometa jde nahoru“ byl na ¾ stránky. Ovšem zápas Třince se Spartou měl stránky dvě.

Dvanácté kolo (s Třincem) bylo odloženo a dohrávalo se až 22. listopadu. Zvítězili jsme 3:2, ale o zápase ve Sportu ani slovo (jen statistický sloupeček na okraji stránky). Větší články měly zápasy Vítkovic s Pardubicemi a také Komety s Libercem.

Třináctý zápas nám přinesl vítězství nad Litvínovem 5:3, ale článek střední velikosti se zabývá jen Litvínovem. Pouze na konci je zmínka o tom, že Olomouc má velkou marodku. Zato zápas Komety se Spartou měl text na 2 strany s palcovým titulkem „Modrobílá vlna smetla Spartu“ (opravdu vítězství 3:2 znamená smetení soupeře?). Také dostal celostránkový prostor článek „Košťálek je démon“.

Čtrnácté utkání jsme prohráli doma s Plzní 1:4, ale v Sportu jsme se dočkali jen statistického sloupku na okraji stránky. Dlouhý text se věnoval zápasu Sparty s Mladou Boleslaví, delší článek se týkal Litvínova („Litvínov se dál dusí“).

Patnácté kolo v Mladé Boleslavi jsme vyhráli 2:3SN a kupodivu jsme „získali“ článek střední velikosti s titulkem „Nedobytná závora! Bruslaře zastavil Lukáš.“ Ovšem jiné kluby měly články opět delší – Litvínov 2 strany (změna trenéra), dlouhý text se věnoval také zápasu Kometa-Č. Budějovice.

V šestnáctém zápase jsme porazili Spartu 5:2 – ve Sportu se tomu věnoval velký článek s titulkem „Sparta se zase rozpadla“. V textu je Mora chválena, ale nemohl být titulek např. „Olomouc smetla Spartu“?

Sedmnácté utkání nám přineslo vítězství nad Karlovými Vary (2:0), ve Sportu byl k tomu jen krátký rozhovor s Honzou Lukášem. Zato zápas Hradce Králové s Kladnem (8:7P) měl článek na 2 strany. Delší text byl také věnován Litvínovu.

V osmnáctém kole jsme prohráli na ledě Pardubic 0:3 a protože to byly Pardubice, byl zápasu věnován dlouhý článek s titulkem „Branky, body, prasárna“. (V zápase fauloval pardubického hráče Lukáš Klimek, načež ho za to 3 pardubičtí zmlátili. Ovšem tou „prasárnou“ v titulku je myšlen Klimkův faul.)

Devatenáctý zápas jsme hráli s Českými Budějovicemi a k naší výhře 3:1 Sport nic nenapsal. Jen je tam krátký rozhovor s Jakubem Sedláčkem, který u nás v té době zaskakoval za zraněného Branislava Konráda. Sparta ovšem dostala prostor na 2 stránkách (vyhazov trenéra).

Ve dvacátém kole jsme prohráli na ledě Vítkovic 0:3; k tomuto zápasu ve Sportu opět ani písmenko. Ale zápas Sparta-Karlovy Vary byl na 2 stránkách a utkání Hradec Králové-Litvínov na celou 1 stranu.

Dvacáté první utkání nám přineslo vítězství nad Libercem; ve Sportu tomu byl věnován text střední velikosti. Ovšem zápas Litvínova s Kometou byl popsán na téměř 2 stranách.

Dvacáté druhé kolo jsme odehráli na ledě Kladna, odkud jsme odjeli s prohrou 2:5. Překvapivé bylo, že tomuto utkání ve Sportu nevěnovali vůbec pozornost. Čekala bych delší článek s titulkem „Kladno už není poslední“ nebo něco podobného. Ale jiné zápasy dostaly hodně prostoru: Sparta-Liberec, Kometa-Mladá Boleslav, Vítkovice-České Budějovice.

Dvacáté třetí kolo do Olomouce přivedlo Hradec Králové, ten jsme porazili 5:0. Místo oslavného textu s titulkem např. „Olomouc smetla Hradec“ jsme se dočkali jen statistického sloupku na okraji stránky. Asi na nás nezbylo místo, protože Pardubice potřebovaly 2 stránky, Sparta celou jednu stránku.

Dvacátý čtvrtý zápas s námi v Olomouci sehrála Kometa a skončilo pro nás 0:1SN. Utkání byl ve Sportu věnován krátký článek. Ovšem prohra Pardubic s Libercem se rozebírala na 2 stránkách a celá jedna stránka byla věnována zápasu Sparty s Třincem.

Moje rešerše se věnovala jen tříměsíčnímu období, ale i tak je jasné, že některé týmy dostávají v deníku Sport hodně prostoru a jiné jsou opomíjeny. Olomouc bohužel patří mezi ně. Nejvíc se píše o Pardubicích a Spartě, potom následuje Třinec a Kometa. Především Pardubicím se ve Sportu věnují i mimo zápasy, dostává místo i majitel klubu P. Dědek nebo různí hráči Dynama. Sparta je na tom podobně, o změně trenérů psali ve Sportu od 7. do 18. listopadu opakovaně. Evidentně se páni redaktoři rozhodli psát především o „Velké čtyřce“, jak si ji pojmenovali (a vymysleli) na začátku sezóny. A Kometa zatím vůbec nedodržuje jejich plánované umístění. O předpokládaných medailových pozicích Litvínova se raději ani nebudu zmiňovat.

Závěrem mohu konstatovat, že v deníku Sport o Moře píší objektivně, ale jen když na ni zbude místo. Většinu prostoru věnují bohatým klubům; i kdyby ty s menším rozpočtem hrály sebelíp, nemají šanci.

Bojinek930
7 měs
Letos jsme si toho začli všímat také, je škoda že na nás se zapomíná, ale my nezapomeneme. Jsme totiž MORA
Bojinek930
Sarkas
1 rok
Už jsem něco podobného s někým řešil předloni a je to začarovaný kruh. Média se zajímají hlavně o atraktivní hráče, ale na ty je potřeba hodně peněz. Na hodně peněz klub potřebuje bohaté sponzory. Bohatý sponzor chce být samozřejmě vidět co nejvíce v médiích. Jenže média se zajímají hlavně o atraktivní hráče, ale na ty.............
Sarkas
Sarkas
1 rok
Velmi zajímavé. Chci se optat, zda mohu článek sdílet na TW, samozřejmě zacílím na Sport.cz, přihodím tam extraligu a pár sportovních komentátorů. Počítám, že to budou ignorovat, ale uvidíme.
Sarkas
Onyx_18
1 rok
Díky za zajímavý vhled do médií :-)
Onyx_18