PŘIHLAS SE, KOMENTUJ, ZAPOJ SE!

PřihlásitNový účet

Mora - věčný outsider? Část druhá: Mora v deníku Sport

6. ledna 2023 napsala Talexa 4 komentáře

Tento článek jsem měla už hotový, když na webu HC Olomouc vyšel rozhovor s generálním managerem Erikem Fürstem, kde mimo jiné řekl:

„Není mi jedno, že před každým kolem extraligy vychází na - dá se říct oficiálním webu českého hokeje - článek o tom, jak zákonitě musíme prohrát. Jejich autor je sportovní analfabet. Každý rok nás posílá do baráže a nyní vykládá, že naše třetí místo je náhoda a omyl, že jsme v půlce soutěže na třetím místě díky zbloudilé střele z dálky. Jinak si ale nemyslím, že by kromě tohoto člověka k nám takto přistupovala jakákoli jiná média. Je mi ale líto, že hokej.cz zaměstnává takovéto nazdárky.“

V uvedené citaci mě zaujala věta: „Jinak si nemyslím, že by nám takto přistupovala jakákoliv jiná média.“

Po krátkém přemýšlení jsem původní článek „hodila do koše“ a začala psát nový. V něm chci zjistit, jestli o HC Olomouc informují novináři skutečně objektivně. Ano, budu se soustředit jen na noviny, třebaže pod pojem „média“ se toho vejde víc. Já si dala za úkol prověřit v denním tisku jen informace o zápasech – abych to zvládla prozkoumat v krátkém čase.

Novin vychází velké množství, ale ne každé píší podrobně o sportu, respektive o Tipsport extralize ledního hokeje. Když jsem se probírala různými deníky a přemýšlela, které si mám pro svůj záměr vybrat, nemohla jsem se rozhodnout. Prozkoumat je všechny by bylo časově nesmírně náročné. A třebaže to nebylo v původním plánu, jako nejzajímavější objekt ke zkoumání mi nakonec zůstal deník Sport. Přece jen píše o hokeji pravidelně, takže pro mé potřeby vyhovoval nejvíc. Abych si stanovila nějaký rámec, zvolila jsem jen tříměsíční období – září, říjen a listopad 2022. Protože jinak bych mohla průběžně bádat celou hokejovou sezónu a konec by byl v nedohlednu.

Ve Sportu bylo 16. září 2022 uvedeno, že „Velká čtyřka chystá mazec“. Do ní redaktoři nominovali Spartu, Pardubice, Třinec a Kometu. Přičemž titul mají získat Pardubice, druhá bude Sparta, třetí Třinec. Dále se prý o medailové pozice hlásí obměněný Litvínov, Vítkovice, Hradec Králové jako loňský vítěz základní části a Liberec. O zbývajících 6 klubech ani zmínka.

Ve stejný den se odehrálo 1. kolo TELH, ale naše vítězství v Plzni evidentně nikoho ze Sportu nezajímalo. Pět zápasů se dočkalo kratších či delších (Sparta a Kladno) článků, ale o Moře ani písmenko. Je tam maličký článek, který má titulek „Sedlák dojal otce“, kde jsem se dočetla, že …“Návrat z Finska sice ozdobil brankou, ale Západočeši už další nepřidali, a nakonec podlehli Olomouci 1:2.“  Půl věty o našem vítězství v Plzni.

Ve druhém kole jsme porazili Mladou Boleslav; k tomuto zápasu není ve Sportu nic, pokud nepočítám sloupek na okraji stránky (se statistickými údaji k zápasu). Zato zápas Pardubice-Třinec má článek na 2 strany, utkání Sparta-Litvínov na 1 stránku a stejně tak zápas Českých Budějovic s Třincem.

Třetí kolo nám přineslo jednoznačné vítězství nad Spartou (4:0) a článek ve Sportu měl titulek „Stačil magický zlom…“, což se týkalo Sparty. Nemohl být titulek třeba „Konrád vynuloval Spartu“? Plus na vedlejší straně je rozhovor s hráčem Sparty (D. Kaše), který je delší než ten o našem vítězství nad Spartou.

Čtvrtý zápas byl odložen a dohrával se až 15. listopadu. Den poté ve Sportu měla dvě stránky Sparta (o změně trenérů) a náš zápas dokonce půl stránky. Asi proto, že se tehdy žádný jiný zápas nehrál.

Páté kolo jsme prohráli doma s Pardubicemi 1:2 a o zápase zase ani slovo (sloupeček na okraji stránky nepočítám). Zato jsme si mohli přečíst dlouhý rozhovor s pardubickým brankářem Dominikem Frodlem s lehce nabubřelým titulkem „Vítězit! Se mnou v brance“.

Šesté utkání jsme odehráli v Českých Budějovicích (1:2P) – zápas si vysloužil jen desetiřádkový článeček s názvem „Konrád zadřel Motor“. Zato střetnutí Pardubic se Spartou bylo popsáno na 2 stranách.

V sedmém kole jsme doma hostili Vítkovice, zápas měl grády (8 gólů ze hry) a rozhodlo se až v desáté sérii nájezdů. Ani takový zápas nestál redaktorům Sportu za pozornost – pokud nepočítám maličký článek v rubrice „Střípky z extraligy“. Ovšem zápasu Pardubic s Českými Budějovicemi byly věnovány stránky dvě.

V osmém utkání nás porazil Liberec 6:2, ale ani tento zápas nedostal prostor – třeba že by vyzvedli vítězství Liberce. Opět to odbyli článečkem ve „Střípkách z extraligy“.

Deváté kolo v Kladně nám přineslo vítězství 3:0, ovšem článek má titulek „Jágra vytočil Švrčkův atak na Plekance“ a celý text se točí kolem vyhrocených situací v zápase. Až na konci článku najdete větu: „Hanáci podali perfektní výkon, založený na výborné defenzivě a důstojné finální fázi.“

Desáté kolo (HK:OL – 0:3) nám konečně přineslo článek na ¾ stránky s titulkem: „Senzace! Haná na špici.“ (Tehdy jsme se ocitli na prvním místě v tabulce.) Ale zápas Kladno versus Sparta měl opět článek na 2 stránky.

V jedenáctém utkání jsme podlehli Kometě 2:3 a článek s titulkem „Kometa jde nahoru“ byl na ¾ stránky. Ovšem zápas Třince se Spartou měl stránky dvě.

Dvanácté kolo (s Třincem) bylo odloženo a dohrávalo se až 22. listopadu. Zvítězili jsme 3:2, ale o zápase ve Sportu ani slovo (jen statistický sloupeček na okraji stránky). Větší články měly zápasy Vítkovic s Pardubicemi a také Komety s Libercem.

Třináctý zápas nám přinesl vítězství nad Litvínovem 5:3, ale článek střední velikosti se zabývá jen Litvínovem. Pouze na konci je zmínka o tom, že Olomouc má velkou marodku. Zato zápas Komety se Spartou měl text na 2 strany s palcovým titulkem „Modrobílá vlna smetla Spartu“ (opravdu vítězství 3:2 znamená smetení soupeře?). Také dostal celostránkový prostor článek „Košťálek je démon“.

Čtrnácté utkání jsme prohráli doma s Plzní 1:4, ale v Sportu jsme se dočkali jen statistického sloupku na okraji stránky. Dlouhý text se věnoval zápasu Sparty s Mladou Boleslaví, delší článek se týkal Litvínova („Litvínov se dál dusí“).

Patnácté kolo v Mladé Boleslavi jsme vyhráli 2:3SN a kupodivu jsme „získali“ článek střední velikosti s titulkem „Nedobytná závora! Bruslaře zastavil Lukáš.“ Ovšem jiné kluby měly články opět delší – Litvínov 2 strany (změna trenéra), dlouhý text se věnoval také zápasu Kometa-Č. Budějovice.

V šestnáctém zápase jsme porazili Spartu 5:2 – ve Sportu se tomu věnoval velký článek s titulkem „Sparta se zase rozpadla“. V textu je Mora chválena, ale nemohl být titulek např. „Olomouc smetla Spartu“?

Sedmnácté utkání nám přineslo vítězství nad Karlovými Vary (2:0), ve Sportu byl k tomu jen krátký rozhovor s Honzou Lukášem. Zato zápas Hradce Králové s Kladnem (8:7P) měl článek na 2 strany. Delší text byl také věnován Litvínovu.

V osmnáctém kole jsme prohráli na ledě Pardubic 0:3 a protože to byly Pardubice, byl zápasu věnován dlouhý článek s titulkem „Branky, body, prasárna“. (V zápase fauloval pardubického hráče Lukáš Klimek, načež ho za to 3 pardubičtí zmlátili. Ovšem tou „prasárnou“ v titulku je myšlen Klimkův faul.)

Devatenáctý zápas jsme hráli s Českými Budějovicemi a k naší výhře 3:1 Sport nic nenapsal. Jen je tam krátký rozhovor s Jakubem Sedláčkem, který u nás v té době zaskakoval za zraněného Branislava Konráda. Sparta ovšem dostala prostor na 2 stránkách (vyhazov trenéra).

Ve dvacátém kole jsme prohráli na ledě Vítkovic 0:3; k tomuto zápasu ve Sportu opět ani písmenko. Ale zápas Sparta-Karlovy Vary byl na 2 stránkách a utkání Hradec Králové-Litvínov na celou 1 stranu.

Dvacáté první utkání nám přineslo vítězství nad Libercem; ve Sportu tomu byl věnován text střední velikosti. Ovšem zápas Litvínova s Kometou byl popsán na téměř 2 stranách.

Dvacáté druhé kolo jsme odehráli na ledě Kladna, odkud jsme odjeli s prohrou 2:5. Překvapivé bylo, že tomuto utkání ve Sportu nevěnovali vůbec pozornost. Čekala bych delší článek s titulkem „Kladno už není poslední“ nebo něco podobného. Ale jiné zápasy dostaly hodně prostoru: Sparta-Liberec, Kometa-Mladá Boleslav, Vítkovice-České Budějovice.

Dvacáté třetí kolo do Olomouce přivedlo Hradec Králové, ten jsme porazili 5:0. Místo oslavného textu s titulkem např. „Olomouc smetla Hradec“ jsme se dočkali jen statistického sloupku na okraji stránky. Asi na nás nezbylo místo, protože Pardubice potřebovaly 2 stránky, Sparta celou jednu stránku.

Dvacátý čtvrtý zápas s námi v Olomouci sehrála Kometa a skončilo pro nás 0:1SN. Utkání byl ve Sportu věnován krátký článek. Ovšem prohra Pardubic s Libercem se rozebírala na 2 stránkách a celá jedna stránka byla věnována zápasu Sparty s Třincem.

Moje rešerše se věnovala jen tříměsíčnímu období, ale i tak je jasné, že některé týmy dostávají v deníku Sport hodně prostoru a jiné jsou opomíjeny. Olomouc bohužel patří mezi ně. Nejvíc se píše o Pardubicích a Spartě, potom následuje Třinec a Kometa. Především Pardubicím se ve Sportu věnují i mimo zápasy, dostává místo i majitel klubu P. Dědek nebo různí hráči Dynama. Sparta je na tom podobně, o změně trenérů psali ve Sportu od 7. do 18. listopadu opakovaně. Evidentně se páni redaktoři rozhodli psát především o „Velké čtyřce“, jak si ji pojmenovali (a vymysleli) na začátku sezóny. A Kometa zatím vůbec nedodržuje jejich plánované umístění. O předpokládaných medailových pozicích Litvínova se raději ani nebudu zmiňovat.

Závěrem mohu konstatovat, že v deníku Sport o Moře píší objektivně, ale jen když na ni zbude místo. Většinu prostoru věnují bohatým klubům; i kdyby ty s menším rozpočtem hrály sebelíp, nemají šanci.

Bojinek930
11 měs
Letos jsme si toho začli všímat také, je škoda že na nás se zapomíná, ale my nezapomeneme. Jsme totiž MORA
Bojinek930
Sarkas
1 rok
Už jsem něco podobného s někým řešil předloni a je to začarovaný kruh. Média se zajímají hlavně o atraktivní hráče, ale na ty je potřeba hodně peněz. Na hodně peněz klub potřebuje bohaté sponzory. Bohatý sponzor chce být samozřejmě vidět co nejvíce v médiích. Jenže média se zajímají hlavně o atraktivní hráče, ale na ty.............
Sarkas
Sarkas
1 rok
Velmi zajímavé. Chci se optat, zda mohu článek sdílet na TW, samozřejmě zacílím na Sport.cz, přihodím tam extraligu a pár sportovních komentátorů. Počítám, že to budou ignorovat, ale uvidíme.
Sarkas
Onyx_18
1 rok
Díky za zajímavý vhled do médií :-)
Onyx_18