PŘIHLAS SE, KOMENTUJ, ZAPOJ SE!

PřihlásitNový účet

Mora - věčný outsider? Část první: Tipy na umístění

23. listopadu 2022 napsala Talexa Žádný komentář

Na začátku extraligové sezóny vždy vychází deník Sport se speciálním Magazínem o extralize. Tento magazín si pořizuji od doby, co jsme postoupili do nejvyšší soutěže. Je v něm zajímavé čtení - například tipy na umístění klubů, kvůli kterým se někdy fanoušek vzteká, jindy je spokojený, třebaže jsou to jen prognózy.


Koneckonců, pojďme se podívat, jak hokejoví odborníci a redaktoři Sportu v průběhu let tipovali umístění HC Olomouc.
 

Sezóna 2014/2015 * Tip na umístění - 14. * Realita - 14.

Zachrání se?

Zatímco Viktor Ujčík Moru hodnotil celkem objektivně s tím, že Mora nesmí získat moc velkou bodovou ztrátu, kterou by už nedohnala, redaktor Miroslav Horák byl nekompromisní: „Bude záležet na tom, jak se s jasným zadáním popasují v Chomutově, protože role Vladimíra Růžičky je tam zásadní. Snaživá Olomouc skončí v prolínačce, kde svede boj o přežití. Obávám se, že marný.“

Panu Horákovi jsme udělali jen poloviční radost: v baráži jsme sice skončili, ale nespadli jsme.
 

Sezóna 2015/2016 * Tip na umístění - 13. * Realita - 6.

Bez Patery. Bez Dopity na střídačce. Podaří se Olomouci zachránit?

Milan Antoš věřil, že se zachránit můžeme, pokud se nám povede začátek sezóny a kladně hodnotil i vstup Jana Tomajka na střídačku jako asistenta Zdeňka Venery. Redaktor Zdeněk Janda byl ale nesmlouvavý: „Ve hře není ani tak otázka, jestli na to mají herně, ale jestli vůbec dokončí sezónu. Nevyjasněný odchod Jiřího Dopity není nic, co by mužstvu dodalo klid. Olomouc sice měla výbornou přípravu, ale do sezóny to jen těžko přenese. Zadusí ji celková atmosféra v klubu.“

Panu Jandovi jsme neudělali vůbec žádnou radost; nezadusili jsme se a skončili jsme na krásném 6. místě.
 

Sezóna 2016/2017 * Tip na umístění - 10. * Realita - 11.

Naváže výběr zkušeného trenéra Venery na povedený minulý ročník, kdy skončil šestý? Nebo přijdou barážové starosti?

Martin Procházka Moru viděl někde uprostřed tabulky a Zdeněk Janda se elegantně jakékoliv prognóze vyhnul (asi po blamáži při tipování v předchozím ročníku?) a mluvil spíš o tom, jak se těší na Jakuba Galvase v extralize.

Moře se v této sezóně příliš nevedlo, skončila na 11. příčce.
 

Sezóna 2017/2018 * Tip na umístění - 12. * Realita - 8.

Přede dvěma lety šesté místo, naposledy jedenácté. Co z toho bude tentokrát?

Milan Antoš a Zdeněk Janda se tentokrát v hodnocení i tipování shodli: máme propracovanou defenzivu, ale nemáme střelce. Z. Janda se opět těšil na Galvase, tentokrát na duo otec a syn.

Tipující odborníky jsme nepotěšili, obsadili jsme solidní 8. místo.
 

Sezóna 2018/2019 * Tip na umístění - 13. * Realita - 6.

Bude funkční model dvou hlavních trenérů Tomajka a Motáka?

Milan Antoš a Zdeněk Janda místo tipování řešili zaujatě jen to, že model dvou hlavních trenérů nemůže v žádném případě fungovat. A s ohledem na odchod Zdeňka Venery nás magazín Sportu posadil na 13. místo.

Opět to dopadlo jinak, k nadšení všech fanoušků jsme skončili na 6. příčce.
 

Sezóna 2019/2020 * Tip na umístění - 7. * Realita - 7.

Jak zapadne útočník Olesz? Dokážou trenéři využít jeho potenciál?

Radek Duda a Zdeněk Janda jen rozebírali možnosti využití Rosti Olesze, jak zapadne do kolektivu, jeho zkušenosti. Podle magazínu jsme měli skončit na 7. místě.

Opravdu jsme obsadili 7. příčku, ale s tím, že sezóna 2019/2020 nebyl kvůli covidu dohrána a jednalo se o umístění po základní části.
 

Sezóna 2020/2021 * Tip na umístění - 14. * Realita - 8.

Nevyzpytatelný tým. Jednou kouše, pak zase tolik ne. Co z toho bude teď?

„Kluci už jsou spolu dlouho, mají to tam postavené na obrovské bojovnosti, charakteru a pracovní morálce. Když tohle budou mít, budou černí koně soutěže,“ řekl Radek Duda. Zdeněk Janda příliš pozitivní nebyl: „Mora ve svém ledovém paláci umí zmáčknout kohokoliv, ale tentokrát už to nebude taková sláva. Olomouc čeká těžký rok, projde si řadou krizí, a nakonec bude vděčná, že se nesestupuje. Na play off bude koukat z uctivé vzdálenosti.“

Byl to úžasný závěr sezony: v play off, jsme z 12. místa po základní části vyřadili 5. Plzeň. Radost z toho byla mezi fandy veliká, třebaže na stadionu nikdo nemohl být osobně. Celkově jsme skončili na 8. pozici.
 

Sezóna 2021/2022 * Tip na umístění - 7. * Realita - 10.

Pozvedne Krejčí Moru tak, aby mohla pomýšlet na extraligovou medaili?

„Příchod Davida Krejčího je bomba sezony. Skvělý hráč, myslím, že i skvělý kluk. Ale že tým dotáhne k medaili, nevěřím,“ sdělil Marek Sýkora. „Mora bude muset i dál sázet na svůj tradiční styl, nemůže si myslet, že když získala takového světového plejera, hned všechny přestřílí,“ řekl Zdeněk Janda.

Zatímco někteří viděli Olomouc v semifinále, realita byla pro mnohé fanoušky Mory hořkou pilulkou. Neprošli jsme ani přes předkolo a skončili na 10. místě.
 

Sezóna 2022/2023 * Tip na umístění - 13. * Realita - ?

Jak se Kohoutům bude dařit bez Krejčího a dlouholetého kouče Motáka?

„Myslím, že bez obou jmenovaných to bude těžší. Ale pokud mužstvu zůstane bojovnost, tvrdost, nasazení a dokáže napodobit poslední roky (kdy skutečně byla třeba pro takovou Plzeň postrachem), bude každému velmi nepříjemným soupeřem,“ vyjádřil se Marek Sýkora. A názor Zdeňka Jandy? „Budou to mít zatraceně těžké, hráče typu Davida Krejčího nahradit nejde. Ale i bez něj Kohouti dokázali v minulosti soupeře trápit. Citelnější bude odchod Zdeňka Motáka. Olomouc se bude pohybovat dole, nebude jí scházet nasazení a bojovnost, ale postrádá větší kvalitu.“

Extraliga má za sebou už 21. kolo a Mora si zatím vede výborně: je na skvělém 4. místě! A třebaže začínáme v extralize 9. sezónu, stále jsme outsiderem. Stačí se podívat na výše uvedené tipování. Z devíti sezón nás 6x posadili na 12. - 14. místo. Tipující vůbec nebrali v úvahu umístění v předchozích letech, ale důvod našeho kolapsu a umístění na chvostu tabulky si vždy našli. Odešel Jiří Dopita - Mora to neustojí. Skončil Zdeněk Venera - Mora to bez něj nezvládne. Odešel David Krejčí a Zdeněk Moták - Mora to bude mít velmi těžké.

Ale v některých sezónách tipující ani žádný pádný důvod nehledali a přisoudili nám v tabulce rovnou některé z posledních míst. Jen tak. Protože nejsme tradiční klub? Protože námi pohrdají? Už mě to ani naštvat nedokáže. Je mi naopak líto redaktorů a hokejových odborníků, kteří jedou pořád ve stejných kolejích, aniž by si dopřáli nadhled a přestali uznávat jen sousloví bohatý klub = úspěšný klub. Přeji si, aby to Mora všem natřela!
 

Zatím žádný komentář. Buď první!