PŘIHLAS SE, KOMENTUJ, ZAPOJ SE!

PřihlásitNový účet

Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje

19. ledna 2020 napsala Talexa Žádný komentář

Ve dnech 11. a 12. ledna hrály své zápasy sedmá a devátá třída, takže jsem si musela vybrat, na koho se půjdu podívat. Zvolila jsem si nakonec sedmáky a oba víkendové dny jsem s nimi strávila v plecharéně. Za soupeře měli v sobotu polský tým Metropolia Silesia, v neděli to potom byli HK Mladí Draci Šumperk.

HC Olomouc : Metropolia Silesia   8:5

Malí Kohouti se pustili do hry s vervou a v čase 5:55 vstřelili první gól, jehož autorem byl Dominik Řípa (ano, je to syn Jirky Řípy, který hrával za Moru). Naši kluci Silesii ve všech směrech přehrávali, ale další gól se jim podařilo dát až v čase 11:27 (autor Ondřej Špunar?) a potom za 25 vteřin přidali branku další – čímž upravili stav zápasu na 3:0 ve svůj prospěch. Možná lehce uspokojili, že jim začátek zápasu krásně vychází, když o deset sekund později přišlo „napomenutí“ v podobě gólu Silesie, která tímto snížila na 3:1. Byl to tzv. „gól z ničeho“; na ledě se v tu chvíli skutečně nic moc nedělo a pravděpodobně některý z polských hráčů jen tak plácl do puku a on kupodivu skončil v naší brance. Snad i díky tomu olomoučtí  znovu zvýšili tlak na svého soupeře a výsledkem byly dva góly v čase 17:01 a 17:13. První třetina tedy skončila za stavu 5:1 pro malé Kohouty.

Co se týká střelců gólů, ztratila jsem se hned v této třetině. Prostě jsem nestíhala fotit, fandit a ještě si zapisovat, kdo dal gól a další poznámky k utkání. Doufala jsem, že mi v tom pomůžou onlajny, kde bývají i výsledky žákovských kategorií, ale jako z udělání u zápasů 7. třídy nebylo ani písmenko.

Do druhé třetiny nastoupila úplně jiná Silesia (však je jejich trenér o přestávce pěkně seřval) a zápas byl mnohem vyrovnanější, než v první třetině. Ale hned v čase 21:15 byli vyloučeni současně dva naši hráči, takže jsme hráli pouze ve třech. Začátek tohoto oslabení náš tým přežil „ve zdraví“ a o minutu později byl vyloučen na 2 minuty i jeden hráč Silesie. Hráli jsme tedy 3 proti 4 a asi 20 vteřin po návratu vyloučených do hry se přece jen soupeři podařilo dát gól. (V tu chvíli nastala kuriózní situace, kdy časoměřič přičetl gól olomouckému týmu, a polští rodiče si mohli vykřičet hlasivky, jak se snažili na chybu upozornit. Ale nikdo na to nereagoval a na časomíře svítil stav 6:1, třebaže správně mělo být 5:2.) Polský tým byl chvílemi herně lepší, ale naši se jen tak nedali a v čase 34:05 zvýšili svůj náskok na 6:2 – aby o 18 sekund později přidali další branku na 7:2. Ale Silesia nesložila zbraně a ještě ve 35. minutě vstřelila gól, takže do šaten se šlo za stavu 7:3 pro Olomouc.  (V tomto momentě byl konečně opraven stav na časomíře, kde doposud svítilo 8:3.) Druhá část hry byla mnohem vyrovnanější, ale náskok, který olomoučtí získali už v první třetině se Silesii smazat nepodařilo. Naši kluci možná trochu polevili a i proto skončila druhá třetina 2:2. V polské brance se jedním skvělým zákrokem blýskl jejich maličký gólman; téměř každý na zimáku si byl jistý, že to bude gól (situace je zaznamenána na jedné z přiložených fotografií). Za tento počin mu také všichni přítomní diváci zatleskali.

Do třetí části hry jsme si přenesli ještě necelou minutu oslabení, ale přestáli jsme je se ctí. Zdálo se, že naši hráči jsou si vědomi náskoku, který mají a rozhodně nehráli s takovým nasazením, jako v první třetině. Ale dost možná to byla i součást taktiky, protože následující den je čekal další zápas a určitě by nebylo na místě nechat všechny síly jen v tomto utkání. Nicméně kluci i přesto dokázali své skóre navýšit brankou v 55. minutě – na 8:4. Silesia se však velmi snažila výsledek ještě korigovat, což se jí povedlo v čase 59:32, kdy upravila stav na konečných 8:5.

V tomto zápase byli malí Kohouti lepším týmem, technicky vyspělejším. Dokázali dobře kombinovat a také bránit. V polovině utkání se vystřídali naši brankáři a druhou část odchytal Kristián Rychlý (který se jako malý klučina jednou dobrovolně přihlásil, že půjde do branky, když chyběl brankář a už u toho zůstal).

Sestava HC Olomouc: 

Patrik Vévoda nebo Stanislav Žbánek (G) (brankář s číslem 39 neměl na dresu jméno, takže nevím), Kristán Rychlý (G)
Adam Fehér, Andrej Hebar, Šimon Gronych, Simona Izáková, Lukáš Konečný, Tomáš Mlčoch, Tomáš Navrátil, Jan Nemrava, Adrian Oláh, Matěj Pekař, Eliška Petřeková, Roman Přidal, Dominik Řípa, Ondřej Špunar, Filip Zimovčák
Trenér: Kamil Přecechtěl

Sestavu týmu Metropolia Silesia neznám, třebaže se mi podařilo najít seznam nominovaných hráčů – bylo jich ale mnohem víc, než se objevilo v zápase. A vzhledem k tomu, že Poláci neměli na dresech jména, nemohla jsem použít stejný systém jako u Olomouce. Totiž projít fotky a jména si opsat z dresů.

Vývoj zápasu: 5:1, 2:2, 1:2
Počet vyloučených:  3:5
Počet diváků: asi 50
 

HC Olomouc : HK Mladí Draci Šumperk  4:3

Už od prvních minut utkání bylo jasné, že Šumperk bude mnohem kvalitnějším a těžším soupeřem, než byla Metropolia  Silesia. Hrál se rychlý hokej a síly na ledě byly zcela vyrovnané. Nicméně šťastnějším týmem byl ten olomoucký, kterému se podařilo vstřelit první branku v čase 13:23 a ujal se vedení 1:0. Mladí Draci ale bojovali ze všech sil a jejich úsilí bylo korunováno gólem v šestnácté minutě. Stav byl tedy srovnán na 1:1. Oba týmy i ve zbývajícím čase předváděly rychlý hokej, ale do konce první třetiny se už nic podstatného nestalo. 

Samotný začátek druhé části hry napověděl, jak bude vypadat: už v čase 20:11 byl na 2 minuty vyloučen hráč Šumperka, o 3 minuty později jeden z mladých Kohoutů a za 60 sekund k němu na trestnou lavici přibyl další z jeho spoluhráčů. Šumperk díky tomu hrál jednu minutu přesilovku 5 na 3. Naši toto oslabení naštěstí zvládli a dali najevo, že je nic nezlomí a to tím nejlepším možným způsobem: v čase 25:58 vsítili gól na 2:1. Ale jejich radost z vedoucí branky trvala jen do 35. minuty, kdy Mladí Draci opět srovnali stav na 2:2.

O chvíli později dostal dvouminutový trest jeden z hráčů Šumperka a malí Kohouti měli tedy k dispozici přesilovku. Využít ji ale nedokázali, šumperští skvěle bránili. Do kabin se tedy odcházelo opět za rovnovážného stavu – 2:2. Celá druhá třetina byla poznamenána pěti dvouminutovými tresty, takže hra neměla stejný spád, jako její první část.

Byla jsem velmi zvědavá na závěrečnou třetinu, protože oba týmy měly za sebou zápasy z předchozího dne. Mohlo to tedy být také o tom, komu dojdou dřív síly. Navíc si jedna šumperská máma hlasitě stěžovala, že jejich trenér stále staví jen dvě svoje oblíbené lajny, takže mohlo dojít i k tomu, že by je „utavil“.

Nevím, co si naši hráči řekli v kabině, ale od začátku poslední třetiny působili lepším dojmem než jejich soupeř. Byli živější, aktivnější a tento svůj přístup dokázali zúročit hned v čase 40:56, kdy se opět ujali vedení 3:2. Šumperk hrál hůř, než v předchozích dvou třetinách, hodně chyboval a marně se snažil srovnat skóre. Mladým Drakům trvalo téměř 14 minut, než k nelibosti olomouckých fanoušků nakonec přece jen stav srovnali na 3:3. Ale malí Kohouti jim dopřáli radost jen jedinou minutu, protože vzápětí dali gól na 4:3. Šumperk na tuto situaci zareagoval odvoláním brankáře (v čase 58:02), ale snaha Mladých Draků o srovnání stavu vyzněla naprázdno. Malí Kohouti vyhráli 4:3.

Tento zápas byl naprosto vyrovnaný, hráli spolu dva zcela rovnocenní soupeři. Byl to rychlý, svižný hokej, plný pošťuchování a šarvátek před brankami. Celou dobu zůstal v brance náš gólman s č. 39, tentokrát ke střídání nedošlo. Po zápase mě potěšilo také pěkné gesto naší kapitánky Elišky Petřekové, která si podala ruce nejen s rozhodčími, ale zajela i ke střídačce soupeře a potřásla si rukou s jejich trenéry.

Sestava HC Olomouc

Patrik Vévoda nebo Stanislav Žbánek (G) (brankář s číslem 39, jméno neznám),  Kristán Rychlý (G)
Adam Fehér, Andrej Hebar, Šimon Gronych, Simona Izáková, Lukáš Konečný, Tomáš Mlčoch, Tomáš Navrátil, Jan Nemrava, Adrian Oláh, Matěj Pekař, Eliška Petřeková, Roman Přidal, Dominik Řípa, Ondřej Špunar, Filip Zimovčák
Trenér: Kamil Přecechtěl

Sestavu týmu HK Mladí Draci Šumperk neznám, nikde jsem ji nenašla. Jejich hráči měli opět dresy beze jmen, takže ani toto jsem nemohla využít k sestavení soupisky.

Vývoj zápasu: 1:1, 1:1, 2:1
Počet vyloučených:  3:4
Počet diváků: asi 60
 

Závěrem

V neděli jsem odcházela z plecharény velice spokojená, zápas se Šumperkem měl náboj a moc se mi líbilo, jak kluci hráli. Napínavé to bylo až do konce, který byl šťastný pro malé Kohouty. V sobotním utkání jsem si zase kromě dění na ledě občas všímala i chování přítomných rodičů, kterým vévodila jedna polská máma, která neustále křičela na celý zimák. Jednak hlasitě „koučovala“ celý polský tým a také se snažila rozhodit naše hráče pokřikem „Nedáš, nedáš!“, když jeli s pukem na soupeřovu branku. S rodiči bývá na zápasech dětí občas docela zábava. 

Je mi jasné, že tenhle report má k dokonalosti daleko a kdyby se mě někdo zeptal, jak se taková zpráva píše, stačilo by na odpověď jedno slovo: špatně. Co se týká žákovských kategorií, nemáte k dispozici nic – tedy pokud nejste třeba rodič nebo trenér. Takže mi velkým pomocníkem byl můj foťák, kterým jsem zaznamenávala nejen malé hokejisty, ale také jakoukoliv změnu na časomíře (góly, tresty). A doma potom přišla na řadu mravenčí práce v podobě prohlížení kvanta fotografií a sepisování poznámek. 

Sepsat takový report byla opravdu výzva, ale bavilo mě to.
 

Současná tabulka skupiny č. 5

LMŽ - 7.tř

utkání

výhra

remíza

prohra

SKÓRE

BODY 

POŘADÍ

HC Oceláři Třinec

19

17

1

1

150 : 42

35

1

HC Olomouc

19

12

3

4

115 : 77

27

2

HC Vítkovice Ridera

18

12

2

4

109 : 48

26

3

HKMD Šumperk

19

10

1

8

89 : 79

21

4

Metropolia Silesia

17

7

1

9

82 : 88

15

5

HC Frýdek Místek

18

7

1

10

89 : 113

15

6

HC RT TORAX Poruba

19

4

1

14

75 : 141

9

7

HC AZ Havířov 2010

19

0

0

19

37 : 158

0

8

 

Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje Víkend se sedmou třídou aneb první pokus o report z žákovského hokeje

Zatím žádný komentář. Buď první!